Denna webbplats riktar sig till allmänheten i Sverige

Astrazeneca logotyp

Operation av bröstcancer

De allra flesta kvinnor som diagnosticeras med tidig bröstcancer, dvs. att cancern inte spridit sig till andra organ i kroppen, genomgår en operation, antingen direkt inom några veckor eller efter att genomgått preoperativ/neoadjuvant behandling.

Senast uppdaterad:

24 maj 2022

Val av bröstingrepp

Vid en operation tar en kirurg bort tumören i bröstet. Vid bröstcancer opereras ofta bara den del av bröstet där tumören finns bort, så kallad bröstbevarande kirurgi eller partiell mastektomi. Denna typ av kirurgi brukar kunna göras vid tumörer som är mindre än tre till fyra centimeter i diameter, men kirurgen gör alltid en individuell bedömning för varje patient för att det kosmetiska resultatet ska bli bra. Ingreppet brukar kombineras med efterföljande strålbehandling av den del av bröstet som finns kvar.

Vid en mastektomi opereras hela bröstet bort. Detta alternativ används ofta vid större tumörer eller om det inte bedöms kunna få ett gott kosmetiskt resultat med bröstbevarande kirurgi

Ibland är det inte självklart om det är en del eller hela bröstet som måste tas bort. Det finns gränsfall och att behöva ta ställning kan vara kämpigt. Beslutet gäller inte bara tumören utan kan även påverka den egna identiteten, tryggheten eller självkänslan i till exempel intima relationer. Om man ställs inför ett val finns några frågor som man kan diskutera med sin läkare inför ett beslut:

  • Vilken operation ger bästa möjlighet till bot?
  • Hur ser man på risken att förlora ett bröst och möjligheten att få behålla det?
  • Hur ställer man dig till att använda en yttre protes eller implantat, eller låta en plastkirurg göra en bröstrekonstruktion?
  • Vilka möjligheter finns gällande annan behandling?

Alla kvinnor som genomgår mastektomi har rätt att få sitt bröst rekonstruerat och detta kan antingen ske i samband med den primära operationen (direktrekonstruktion) eller i ett senare skede (senrekonstruktion), se Bröstrekonstruktion nedan.

Innan man fattar beslut om operationsmetod kan det vara en god idé att även prata med andra kvinnor som har gått igenom liknande operationer.

Sentinel node (portvaktkörtel)

Vid en bröstcancerdiagnos är det viktigt att veta om det finns spridning av tumörceller till lymfkörtlarna som finns i armhålan. Förekomsten av tumörceller även där är den enskilt viktigaste prognosfaktorn och styr mycket av den efterbehandling som ges efter kirurgin för att undvika återfall. Att genomgå en så kallad axillutrymning där armhålans alla lymfkörtlar tas bort innebär att flödet av lymfvätska i armen efter operationen försämras.

I de fall där man inte kan påvisa någon spridning till lymfkörtlarna innan operationen så brukar man använda sig av en teknik som idag kallas för sentinel node. Tekniken går ut på att man före operationen injicerar ett radioaktivt ämne (isotop) i området nära tumören. Under själva operationen söks sedan den första lymfkörteln som kallas ”sentinel node” (eller portvaktkörteln på svenska) med hjälp av ett instrument som kan visa var upptaget av isotopen är som högst. Kirurgen avlägsnar sedan enbart den eller de körtlar med upptag och skickar dessa på analys. På så sätt kan man undvika att plocka bort friska lymfkörtlar i onödan och därmed minska risken att drabbas av biverkningar (lymfödem) efter operationen.

Operationen sker under narkos och brukar ta någon timme. När man vaknar kan man känna sig trött och må illa. Vissa patienter kan gå hem samma dag medan andra behöver stanna någon dag eller två på sjukhuset. Återbesök för kontroll av operationssåret sker ofta efter en vecka medan det brukar ta ytterligare 1–2 veckor innan läkarbesök där man får information om vad operationen visade.

Efter operationen kan det bildas vätska sårhålan, så kallad serom, och det kan kännas som en svullnad i armhålan eller på bröstkorgsväggen. Detta beror på att det läcker lymfvätska från lymfkärl som skadats i samband med operationen. Ibland kan det bli nödvändigt att punktera seromet med en nål och suga ut vätskan. Ingreppet är i princip smärtfritt, men kan behöva upprepas.

Det är vanligt att det sticker, svider, bränner eller på annat sätt känns konstigt i det opererade området och dessa symtom kan finnas kvar under lång tid.

Ibland kan det uppkomma en mer långvarig svullnad i det opererade området och armen, det kallas för lymfödem och svullnaden kan variera över tid. Om man drabbas av lymfödem bör man kontakta sin bröstmottagning eller sjukgymnast för bedömning. Man kan få hjälp med övningar för att motverka svullnaden och ibland kan det behövas provas ut en elastisk armstrumpa. Vid lymfödem kan man bli mer känslig för infektioner och det är bra att skydda den opererade armen och vara uppmärksam på tecken på infektion.

För att inte axeln ska stelna, är det viktigt att man tränar rörligheten, både direkt efter operationen men även på sikt. Råd om lämpliga rörelser kan man få från en sjukgymnast.

Bröstrekonstruktion

Alla kvinnor som genomgår en bröstoperation, där hela bröstet tas bort, har rätt att kostnadsfritt få ett nytt bröst på kirurgisk väg. Ibland görs det direkt i samband med den första operationen (direktrekonstruktion) och ibland görs det i ett senare skede (sen rekonstruktion).

Bröstrekonstruktionen kan göras på flera olika sätt och vilket alternativ som är rätt är individuell för varje kvinna. Det krävs ofta flera mindre operationer för att göra bröstet helt färdigt. Vanligtvis tar hela bröstrekonstruktionen 8–12 månader. Under nästan hela den tiden fungerar det att arbeta och leva ett normalt liv.

Det finns idag två huvudtyper för rekonstruktion, men olika kombinationer av dessa är möjliga:

  • Med främmande material (implantat eller expanderprotes)
  • Med kroppseget material (lambå)

Faktagranskad av:

Med.Dr Maria Ekholm

Överläkare Onkologi, Länssjukhuset Ryhov, Jönköping.