Denna webbplats riktar sig till allmänheten i Sverige

Astrazeneca logotyp

Cytostatika vid bröstcancer

Cytostatika kallas även cellgiftsbehandling. Det kan ges både vid tidig/primär bröstcancer och när cancern är spridd/metastaserad. Behandlingen ges i omgångar med viloperioder emellan. Normalt handlar det om cykler på 1-3 veckor.

Senast uppdaterad:

24 maj 2022

Cytostatika, även kallat cellgiftsbehandling och ibland kemoterapi, är en grupp läkemedel som kan användas vid behandling av cancer. Vid tidig/primär bröstcancer ges det för att döda cancerceller som eventuellt kan finnas spridda i kroppen.och därmed förebygga återfall av sjukdomen. Om cytostatika ges före operationen är syftet också att krympa tumören i bröstet inför operationen. Vid spridd/metastaserad bröstcancer används cytostatika som tumörbromsande behandling.

Gemensamt för alla cytostatika är att de hämmar celldelningen, i synnerhet hos snabbväxande celler såsom cancerceller, vilket hämmar tumörtillväxten och leder till att cancerceller går under och dör. Även normala celler påverkas till viss del, vilket kan leda till biverkningar.

Behandlingscykler med viloperioder

Cytostatikabehandlingen ges oftast i behandlingscykler med viloperioder mellan varje behandlingsomgång. Viloperioderna är till för att minska biverkningarna och för att de friska cellerna ska få tid att återhämta sig. Normalt handlar det om cykler på 1–3 veckor. Cellgiftsbehandling kan ges intravenöst i en ven (dropp) eller intas oralt (tablett).

Biverkningar av cytostatika

Biverkningarna skiljer sig mellan olika typer av cytostatika och är också beroende på vilken dos man ger. Biverkningar som kan förekomma är håravfall, illamående, trötthet och minskat antal blodkroppar, framför allt de vita blodkropparna som utgör en del av kroppens immunförsvar. De flesta biverkningar försvinner när behandlingen avslutats. Genom att motionera försiktigt, äta sunt och vila mycket kan man ofta minska biverkningarna. Eftersom cytostatika gör att man blir mer känslig för infektioner är det även klokt att undvika kontakt med sjuka personer under behandlingen.

Faktagranskad av:

Med.Dr Maria Ekholm

Överläkare Onkologi, Länssjukhuset Ryhov, Jönköping.