Denna webbplats riktar sig till allmänheten i Sverige

Astrazeneca logotyp

Anti-HER2 behandling av bröstcancer

Gemensamt för anti-HER2-behandling är att dessa läkemedel är riktade mot HER2-proteinet som finns på cancercellernas yta vid HER2-positiv bröstcancer.

Senast uppdaterad:

24 maj 2022

Ca 15 % av alla bröstcancer är så kallade HER2 positiv och HER2 testning ingår i den rutinmässiga vävnadsdiagnostiken vid bröstcancer. HER2-positiv bröstcancer är ofta en aggressiv och snabbväxande bröstcancerform, men lyckligtvis svarar denna typ av cancer ofta bra på behandling. Anti-HER2-behandling innefattar läkemedel som på ett eller annat sätt är riktade mot HER2-receptorn som finns på cancercellernas yta, vilket hämmar en viktig signalväg hos cancercellerna och kan leda till hämmad celldelning eller att cancercellerna går under och dör. Anti-HER2-läkemedel kan verka på utsidan av cancercellerna (antikroppar) eller på insidan (tyrosinkinashämmare). Anti-HER2 behandling ges ofta men inte alltid i kombination med cytostatika och kan ges intravenöst via en ven (dropp) eller oralt (tablett).

Antikroppsläkemedelskonjugat (ADC-behandling)

Det finns också antikroppar riktade mot HER2 proteinet som också har ett cellgift kopplat till sig, så kallad antikroppsläkemedelskonjugat (ADCs), och efter dessa antikroppar bundit till cancercellernas yta, sugs de in i cellen och kan därmed leverera cellgiftet direkt till cancercellerna, samtidigt som normala celler inte exponeras i samma utsträckning.

Faktagranskad av:

Med.Dr Maria Ekholm

Överläkare Onkologi, Länssjukhuset Ryhov, Jönköping.